Vloerverwarming

Vloerverwarming wordt tegenwoordig veel toegepast in zowel woningen als bedrijfsruimten en bij zowel nieuwbouw als bestaande bouw. Bij vloerverwarming worden op bijvoorbeeld een cv-ketel, warmtepomp of stadsverwarmingsunit één of meerdere vloerverwarmingsverdelers aangesloten. Op de verdeler kunnen verschillende groepen worden aangesloten, waardoor warm water wordt gecirculeerd. Hierdoor kan elke ruimte door één of meerdere groepen worden verwarmd.

Geschiktheid verschillende type vloeren

Vloerverwarming is prima toepasbaar voor alle soorten vloeren, al geleiden niet alle vloersoorten de warmte even goed. Steenachtige vloeren geleiden het beste, kunststof en houten vloeren geleiden minder goed. Wij adviseren u altijd uw vloerleverancier te informeren dat u vloerverwarming zal toepassen.

Voor- en nadelen vloerverwarming

Vloerverwarming heeft een aantal voor- en nadelen ten opzichte van verwarming met radiatoren en convectoren. Hieronder hebben wij de belangrijkste voor u op een rijtje gezet:

 • Vloerverwarming heeft een hoger warmtegevoel, hierdoor kan de thermostaat 1 à 2 graden lager worden gezet.
 • Vloerverwarming biedt een hoger comfort doordat de vloer egaal en hierdoor gelijkmatiger verwarmd wordt.
 • Een ander comfort verhogend aspect is dat koude voeten tot het verleden behoren. Warme voeten zorgen voor een behaaglijk gevoel over het hele lichaam.
 • Vloerverwarming is energiezuiniger. Enerzijds doordat de thermostaat lager ingesteld kan worden en anderzijds doordat de aanvoertemperatuur bij vloerverwarming lager is.
 • Vloerverwarming is gezonder en hygiënischer aangezien er door de gelijkmatige verwarming van de vloer nauwelijks luchtcirculatie plaats vindt. Hierdoor is vloerverwarming een allergievriendelijk verwarmingssysteem.
 • Vloerverwarming biedt u vrijheid bij het inrichten van uw woning doordat deze in de vloer is weggewerkt.
 • In combinatie met een warmtepomp is het mogelijk om te koelen met de vloerverwarmingsinstallatie.
 • Uw vloer droogt sneller
 • Uw woning schoonmaken is gemakkelijker

Onderstaande animatie van Therminon illustreert het verschil tussen vloerverwarming en verwarming met radiatoren en vermeld ook enkele voordelen van vloerverwarming. Om deze animatie te kunnen bekijken dient er een Flash Player op uw systeem geïnstalleerd te zijn.

Vloerverwarming heeft ook enkele nadelen ten opzichte van verwarming met radiatoren of convectoren:

 • Vloerverwarming is een systeem dat langzaam opwarmt en traag afkoelt.
 • Beschadigingen zijn moeilijk te herstellen, al komt dit weinig voor.
 • Door de isolerende werking van sommige type vloeren, wordt de afgifte van vloerverwarming verlaagd.
 • Voor het aanbrengen van vloerverwarming dient de vloer soms verhoogd te worden.

Vloerverwarming kan ook gecombineerd worden met radiatoren of convectoren. In slecht geïsoleerde woningen of ruimtes is dit zelfs aan te raden.

Geïnteresseerd?

Heeft u interesse in vloerverwarming in uw woning of bedrijfsruimte? Laat het ons weten, wij adviseren u graag! Hieronder hebben wij enkele onderwerpen met betrekking tot vloerverwarming nog nader toegelicht.

Downloads

duurzaamheid Zonnepanelen

Nieuwsgierig hoe aantrekkelijk zonnepanelen voor uw woning of bedrijfspand zijn? Laat het ons weten!

Wij komen graag vrijblijvend bij u langs om de situatie bij u op te nemen! Dan hebben wij direct de mogelijkheid om eventuele vragen te beantwoorden!

CV Ketel vervangen

Is uw cv-ketel aan vervanging toe? Laat het ons weten!

Wij komen graag vrijblijvend langs om de situatie bij u thuis of bedrijf op te nemen! Wij kunnen hierbij direct een offerte op maat voor u verzorgen!