Warmtepompen

Warmtepompen halen energie uit duurzame bronnen zoals de aardbodem of de buitenlucht en weten deze efficiënt te gebruiken voor het verwarmen van ruimtes of het bereiden van warm tapwater. Met 1 kWh elektriciteit kan een warmtepomp in theorie meer dan 6 kWh warmte leveren. Dit komt overeen met een Coefficient of Performance (COP) van 6. COP is de eenheid waarin het rendement van warmtepompen wordt uitgedrukt. In de praktijk ligt het rendement van warmtepompen lager en is een COP tussen de 4 en 5 realistisch. Hierbij is het heel belangrijk dat er bij het ontwerp van de warmtepompinstallatie gekozen wordt voor bronnen en een warmteafgiftesysteem met voldoende capaciteit. Ter vergelijking, een moderne HR-ketel haalt een theoretische COP van rond de 1.

Soorten warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Bij Ruiter & De Lange werken wij vooral met de volgende soorten warmtepompen:

  • Warmtepomp met bodembronnen. Hierbij wordt door middel van geboorde bronnen gebruik gemaakt van de energie in de aardbodem. Meer informatie over warmtepompen met bodembronnen vindt u hier.
  • Lucht-water warmtepompen. Hierbij wordt energie uit de buitenlucht onttrokken.
  • Bi-valente systemen. Hierbij wordt een warmtepomp gecombineerd met een andere warmteopwekker, bijvoorbeeld een cv-ketel. Sommige systemen kunnen op elk moment nagaan welke warmteopwekker het meeste rendement oplevert bij de omstandigheden die op dat moment van toepassing zijn. Het systeem schakelt automatisch over naar de andere warmteopwekker wanneer deze meer rendement oplevert.

Werking warmtepomp

De werking van een warmtepomp wordt vaak vergeleken met die van een omgekeerde koelkast. Uit een koelkast wordt aan de binnenzijde warmte onttrokken die vervolgens buiten de koelkast wordt afgegeven. Een warmtepomp onttrekt warmte uit een bron en gebruikt dit om een ruimte te verwarmen of warm tapwater te bereiden.

Bij onderstaande animatie wordt een beeld geschetst hoe de warmtepomp werkt. Door te selecteren of u wilt verwarmen (Heizung), warm water wilt bereiden (Warmwasser) of wilt koelen (Kühlen) kunt u zien op welke wijze vloeistof circuleert door de installatie. Hierbij stelt de groengekleurde stroom de bodembron voor en de twee rechthoeken onderin de warmtepomp. Wanneer u koelen selecteert, kunt u zien dat de warmtepomp voor het koelen niet ingeschakeld hoeft te worden. Door de koude vloeistof uit de bodembron door de warme woning te laten circuleren, koelt het huis geleidelijk af en warmt de bron geleidelijk op. Om deze animatie te kunnen bekijken dient er een Flash Player op uw systeem geïnstalleerd te zijn.

Bron: Stiebel Eltron

duurzaamheid Zonnepanelen

Nieuwsgierig hoe aantrekkelijk zonnepanelen voor uw woning of bedrijfspand zijn? Laat het ons weten!

Wij komen graag vrijblijvend bij u langs om de situatie bij u op te nemen! Dan hebben wij direct de mogelijkheid om eventuele vragen te beantwoorden!

CV Ketel vervangen

Is uw cv-ketel aan vervanging toe? Laat het ons weten!

Wij komen graag vrijblijvend langs om de situatie bij u thuis of bedrijf op te nemen! Wij kunnen hierbij direct een offerte op maat voor u verzorgen!